
Hunden Ylva nyter finværet på terrassen ved den lille hytta i Sundsfjordfjellet i Gildeskål.
Ei lita fjellhytte på hjertestedet
Midt i hjertet av det ville, vakre landskapet ville de være. Helst ute, hele tiden. Men når man er godsliten etter en lang dag med flotte naturopplevelser er det jammen godt å komme inn i sin egen hytte – til varmen fra en knitrende vedovn, tørre klær og en kopp varm drikke.
Vi har vært kjærester i over 20 år, og har prøvd det meste når det gjelder fritidsboliger og friluftsliv. Vi har hatt båt og bobil, campingvogn og hytte ved havet. Vært på teltturer og det som er, forteller Ingebjørg Sandaa Bjørklund og Stian Bjørklund.
Sin egen hytte på fjellet
Paret bor i Glomfjord, rett ved Glomfjellet, Sundsfjordfjellet og Lakho nasjonalpark. Etter mange fine turer i området og besøk på hytter der, bestemte de seg for at dette var deres hjertested. Her ville de bygge sitt eget.
Vi dro opp dit, så på tomtene som var ledige og fant drømmetomta med én gang. Så satte vi i gang prosessen med Ranahytta.
De ønsket seg ei lita og praktisk hytte, med plass til det aller mest nødvendige.
En artikkel om et arkitektpar som hadde bygd en hytte på 11 kvadrat i Trollheimen hadde inspirert oss, så vi ønsket ei lita hytte. Vi hadde sett oss ut et anneks hos Ranahytta og sammen med Rudi Edvardsen fikk vi det tilpasset og tegnet akkurat slik vi ville ha det.
Deler av året er det ikke framkommelig vei fram til hyttetomta – på vinteren kjører de scooter – men om sommeren kan man kjøre så nærme som 70 meter. Hit kom Ranahytta for å levere elementene og sette opp hytta.


Alt var nøye planlagt, vi teipet for eksempel opp størrelsen på hemsen på stuegulvet for nøyaktig å kunne se for oss hvordan det ville bli. Likevel syntes jeg hytta så stor ut da jeg kom opp med kaffe og kaker for å besøke snekkerne. De sa det var den minste hytta de noen gang hadde satt opp, ler Ingebjørg.
Familiehytte med stil og personlighet
Etter at Ranahytta hadde satt opp hytta, gjorde paret alt innvendig selv. Stort sett alt av møbler er plassbygd, for å utnytte hver eneste centimeter. Til sammen er hytta på 25 kvadrat. 10 av dem er yttergang og toalett, og 15 er oppholdsrom. I tillegg finnes det en hems på 10 kvadrat. På denne lille plassen er det plass til hele 7 overnattende gjester.
Hytta er lita, men det er likevel ei familiehytte. Med to voksne barn og to ungdommer skal det være plass til alle. Sofaen kan bli til en dobbel- og en enkeltseng, og det er to plassbygde senger på veggen over sofaen i tillegg til hemsen.
Vann henter de ute, og den lille strømmen de trenger får de fra solcellepanel. Her er det enkle liv selve drømmelivet. Det betyr ikke at hytta må ta til takke med forkastede bruksgjenstander fra huset hjemme.
Vi er opptatt av at det skal være praktisk, men også fint rundt oss på hytta. Noen sier at hvis de får noe stygt til jul, så tar de det med på hytta, humrer Ingebjørg.
Der er vi stikk motsatt. På hytta vil jeg virkelig kose meg med den beste såpa og den fineste sjokoladen.
Selv om stilen og interiøret på hytta er gjennomført og planlagt med jordfarger og okergult mot det lune, grå og den mørke fargen rundt vinduene – har det ikke vært sånn at paret kjøper mange nye, dyre ting for å få en spesiell stil.
Vi har tatt utgangspunkt i ting som betyr mye for oss. Arvegods, hjemmelagde duker og gjenstander vi har hatt fra vi var små gir hytta en personlig stil, og vi får en egen ro når vi kommer hit.
Finner roen i det enkle liv
Nettopp det enkle mener Ingebjørg det er som gir henne denne roen.
Her kan vi ikke gjøre så mye annet enn å gå på tur, koke kaffe, spille et spill og sitte lenge både med frokost og middag sammen med familien. Det samspillet vi får på hytta, den tiden og praten vi får sammen – alt tar litt lenger tid.
Selv ungdommene liker å være på den lille fjellhytta. De kjører scooter og går på ski i vinterhalvåret, og ellers koser familien seg med friluftsliv, jakt og fiske – ikke minst sammen med hunden Ylva.
Men Ingebjørg innrømmer én ting; internett måtte de ha.
Det har vi måttet ordne, slik at de som vil kan sitte litt med nettbrettet også innimellom.
Men dagene på hytta gir ikke et savn etter luksusen hjemme.
Varmekabler, dusj og alt dette, det har vi jo i huset i Glomfjord. Det er deilig å leve noen dager på den enkle måten. Å tasse rundt i ulltøy, uten så mye å ta vare på. Og så er det jo så godt å komme hjem igjen etterpå, da setter man virkelig pris på det man har der.
Hytta sto ferdig i 2020, ett år etter at paret så seg ut ei tomt.
Det gikk kjempefort, og vi har vært veldig fornøyde med hele prosessen vi gjorde sammen med Ranahytta. Hytta vår ble helt perfekt, akkurat slik vi ville ha den.