Trine fikk ingen stående applaus for de valgene hun tok,

.

da paret bygde seg hytte i Trøndelag.

Trine og Stein bestilte hytta Grytfoten fra Ranahytta. Mange valg skulle tas, men ett ting var klart – alt skulle males sort!

Trine og Stein bor i den unike Ranahytta si i Aure kommune utenfor Trondheim. Den ligger fint i terrenget omringet av grønne trær. Inne er hytta lun. Gangen er malt i fargen «grå skifer», og de matte, svarte dørene kommer tydelig frem. Nydelige lamper lager et vakkert lysspill på de mørke veggene. Lenger inn er det store, åpne rom med god takhøyde og mange vinduer som slipper lyset inn. Her er alle vegger malt i matt «dempet sort», så fargene fra naturen får spille hovedrollen i de store vinduene.

«Jeg liker den skandinavisk stilen, men liker det mørkt. Jeg er glad i naturen, så da går det mye i heltre, ulike tresorter, marmor og betong i interiøret» – Trine.

Valget er ditt – selv med systemhus

«Dette er vårt fristed, så her slapper vi av» forklarer Trine og Stein.

Paret ble kjent med Ranahytta da de var på hyttemessen på Hellerudsletta utenfor Oslo. De fikk med seg en katalog hvor de fikk øynene opp for hytta Q-brick 5, men siden det var noen restriksjoner på hvor høy og hvor stor hytta kunne være i hyttefeltet landet de på Grytfoten. Blant annet på grunn av takhøyden! Paret har gjort flere endringer på hytta for å gjøre den til sin egen, og er veldig fornøyd med valgene de har gjort.

«Systemhus er grunnlaget, så bestemmer du selv hva du skal gjøre med det. Det er smart å huske at det ikke alltid må se ut som på tegningene» sier Trine, som tror det er mange som ser på systemhus som et uforanderlig objekt.

Trine sitter ofte i lounge-stolen og strikker gensere. Stolen er fra Vitra og heter Eames Lounge Chair.

«Det er smart å huske at det ikke alltid må se ut som på tegningene.»

Blant annet likte ikke Trine konseptet med hems på grunn av temperaturen som gjerne blir høyere enn resten av hytta. Derfor lot de ikke hemsen i hytta gå helt ut mot sidene. De lot heller taket på parets soverom og på badet være litt høyere for å få større romfølelse.

«Vi flytta dessuten trappa for at vi ikke skulle gå rett på den i gangen, og for at den skulle være slakkere og god å gå i. Vi ble veldig fornøyde med løsninga» forteller Trine som spesialbestilte en ståltrapp av en lokal sveiser.

«Man må tørre å undersøke litt og ikke være redd for å gjøre endringer på ting. Små endringer kan ha stor betydning! Det er viktig at man blir fornøyd!»

Trine får mange spørsmål om trappa på Instagram.

«Små endringer kan ha stor betydning!»

Sprø valg – Unik hytte

Diagonalt gulv, diagonale fliser og tak av 3 ulike paneler. Trine og Stein tok mange sprø valg underveis. Det førte til mer arbeid, men også en helt unik hytte. Paret kjøpte hytta tett og har gjort alt innvendig selv, utenom rørleggerarbeidet. De brukte et år på å bygge hytta, men sier de sikkert kunne brukt enda kortere tid.

«Stein er håndverker og er kjempeflink. Jeg har ikke kunne vært sammen med en med 10 tommeltotter» ler Trine.

Diagonalt gulv

Trine forteller at da hytta var tett sto paret inne i det som skulle bli stua og pratet om gulvet som skulle legges. De var begge enige om at det er en sjarm å ha gulv i heltre, selv om det vil komme hakk i gulvet i løpet av årene. I hakkene ligger historiene som de kan se tilbake til om mange år.

«Da vi sto der i hytta og prøvde oss frem med plankene sa Stein; «Hadde det ikke vært kult med diagonalt gulv?» Jeg skulle gjerne ha sett det først, men vi gikk for det. Det var litt utfordrende forstod jeg, men det ble kjempebra» forteller Trine.

Mannen hennes lærte fort at det ikke var «bare bare» å legge gulvet diagonalt, men han fikk det til.

Både tregulvet og tretaket er fra Moelven.

Diagonale fliser

De utradisjonelle valgene stoppet ikke der. Trine fikk nemlig idéen om å legge flisene på kjøkkenet diagonalt.

«Da fikk jeg ikke noe stående applaus» ler Trine.

«Vi har samme flistypen på badet, men vi har hvite fliser på badet og svarte på kjøkkenet. Jeg ville bryte opp fra badet og ha en kontrast. Det fikk vi ved å legge dem diagonalt på kjøkkenet. Også brukte vi svart fugemasse» forklarer Trine.

Sjekk flisene på kjøkkenet!

«Da fikk jeg ikke noe stående applaus!»

Taket speiler naturen

I taket har de brukt lyse takbord i tre forskjellige bredder fra Moelven. Disse har de lagt uten system for å gi det et naturlig uttrykk. Det ble litt av en jobb, men de ble veldig fornøyde med resultatet.

«Taket og takhøyden er det jeg liker ekstra godt med hytta Grytfoten fra Ranahytta.Takhøyden gir en stor og god romfølelse, og det er viktig når vi har det så mørkt som vi har det» sier Trine. Hun tok nemlig det dristigste fargevalget, og malte alt sort!

Malte alt matt sort

Paret har malt nesten hele hytta i matt «dempet sort» fra Jotun. Det var litt uenigheter i kulissene da Trine sa at alt skulle være sort.

«Derfor forsøkte vi blant annet å male veggen ved kjøkkeninnredningen grå siden kjøkkenet er sort, men det ble ikke bra, så da malte vi sort der også»  ler Trine, men forteller at en vegg på hemsen og hele gangen fikk fargen «grå skifer».

«Det er lavere takhøyde og ingen vinduer i gangen, så den ville ha blitt litt tett i sort» forklarer Trine.

Dørene kommer godt frem i den grå gangen, siden paret spesialbestilte dører i dempet sort.  Barnerommet på hytta ble malt i en kald, ren blåfarge som heter «Blåis» etter barnas ønske.

Barnerommet er malt i fargen Blåis fra Jotun..

«Du e ikke rætt!»

«Mamma sa «Du e ikke rett!» da hun hørte at vi skulle male «alt» svart, men jeg fikk skryt når alt var ferdig» forteller Trine. Hun trives best med mørke vegger. Det har hun alltid gjort. Hjemme har hun malt veggene i matt «Ibenholt».

Til andre som vurderer å male veggene sorte anbefaler hun sistnevnte.

Hva ville du sagt til andre som vurderer å male et rom svart?

«Det kommer an på lyskildene, og hva folk liker, men jeg anbefaler fargen «Ibenholt» da den er renere enn «dempet sort»» forklarer hun.

Trine har tidligere vært ansatt hos Byggmakker hvor hun jobbet i 8 år. Hennes melding er klar:

«Valget er ditt! Velg den fargen du er glad i og stå for den! Jeg ser at man ofte går tilbake til de fargene man alltid har likt.»

Ny hytte?

Det er ikke mye hun ville gjort annerledes om de skulle bygd hytta om igjen, men noen tanker har hun gjort seg.

«Hvis jeg skulle bygd hytta på nytt ville jeg kanskje ha gjort noe endringer med vinduene i front. Det er utenkelig å sitte med ryggen til utsikten, derfor havnet også TV-en der den står nå – litt foran vinduene. Det er også utenkelig å ikke ha TV på hytta. Jeg må liksom ha tilgang til den. Så det jeg merker er at TV-en står i veien uansett hvor den står! smiler Trine.

Paret er veldig fornøyd med resultatet og trives god på hytta, men nye idéer surrer i Trines hode.

Nå spøker det. For vi vurderer å bygge en ny hytte fra Ranahytta! Lenge leve galskapen!!

Fakta

  • Trine Hammertrø jobber i bolig for utviklingshemmede i Melhus Kommune.
  • Stein Melby er elektriker i Equinor.
  • Sammen har de to gutter på 7 og 6 år, mens Trine har en gutt på 12.
  • Hytte: Grytfoten fra Ranahytta
  • @thammert på Instagram