Om arkitektur, trender og tidens gang
Arkitekturen har endret seg i takt med trendene, mens den gode og opprinnelige planløsningen har fått bestå. Vi har snakket med teknisk tegner hos Ranahytta, Robin Danielsen, om dette.

Her kan du se en gradvis modernisering og utvikling av hyttemodellene fra Ranahytta, hvor vi til slutt ender opp med nyheten Nordkapp.
Egentlig er basisbehovene i den norske hytteheimen nokså stabile. Det er fortsatt soveplasser, spiseplasser, et koselig oppholdssted, toalett og kanskje en hems som gjelder for de aller fleste. Selvfølgelig har både sosiale medier og massemedier endret takten på hvor fort noe blir trend og hvor fort noe blir «gammeldags», men hovedtyngden av våre hytter er fortsatt basert først på hva folk trenger – deretter det de ønsker seg i tillegg, sier Robin.
Her har Ranahytta en av våre største styrker, i og med at vårt system er så utprøvd at vi enkelt kan tilpasse uttrykket på en hytte uten å forringe basisbehovene. Å utvide eller redusere en hytte gjøres ved å legge til eller fjerne elementer. Kunsten er å se det for seg slik at man treffer akkurat hva kunden har sett for seg.


2-61 er en av hyttemodellene som senere ble utviklet til Nordkapp.
Fra småruter til store glassflater
Den største varige endring jeg har sett de siste to tiår må være glassflater. For mer enn 20 år siden var det smårutete vinduer som gjaldt. Hyttene skulle være lune, og alt var pledd og kos. Man skulle være skjermet mot omgivelsene. Nå vil mange ha glassflater som gir masse lys, utsikt, og som det så ofte sies; «bringer naturen inn». Ønsket er at skillet mellom inne og ute skal være minst mulig synlig, men fullt og helt til stede.
Det er noe eget med det å sitte varmt og godt bak et vindu, mens man ser naturen herje på utsiden.
Dekor av hyttene har også endret seg med tiden. Der vi før leverte knekter og spekulasi som dekor, er det nå spotter og belysning som er trenden. Her er jeg nok så gammeldags at jeg tenker vi har fått mer lys enn vi egentlig trenger i utmarka. Og det er ennå ikke laget en sparepære som er mer miljøvennlig enn måneskinn.

Et utvalg av Ranahyttas hyttekataloger gjennom årene.
2-61 ble til Nordkapp
Nordkapp som Ranahytta nå lanserer, er et veldig godt eksempel på at de beste planløsningene består uavhengig av hvilke trender som er gjeldende.
Utgangspunktet for denne startet i 1990 som modellen 2-61. Den ble tegnet av Elnar Olsen som startet Ranahytta. Med en utvidelse på 1,2m2 ble modellen 2-67 skapt i 1994. Disse modellene fikk senere norrønt inspirerte navn; 2-61 ble Lade og 2-67 ble Midgard.
Disse to modellene ble kjempepopulære og er uten tvil de mest solgte hyttene hos Ranahytta.
I 1998 ble høyden på hytta endret. Dører og vinduer ble hevet fra 1,9 m til 2,0 m høyde. Midgard fikk etter hvert også en karnappløsning i front. Denne ble senere utvidet for å gi plass til større glassflate. Ved å lage hytta i en «T»-form kunne man utvide lengden på bygget langs terrenget uten at det ble for stort og dominerende. Samtidig har man en krok på hver side av stuedelen som gir ly for det norske «godværet».

Hyttemodellen 2-67 ble skapt i 1994.
Midgard har opp gjennom tiden vært inspirasjon for mange av våre populære modeller, som Odin, Loke, Ragnhild, Panorana 5, Panorana 13, Panorana 15, Vega, Umskaret, og nå til slutt Nordkapp.
Hva er «arkitektens» tanker bak?
Her ser vi hvordan systemet vårt kan tilpasses. Det hele startet med at en kunde kom innom med en enkel håndtegnet skisse som ga noen ideer om hva som var behovet. Sammen med dette fulgte også noen bilder som viste hvilken stil kunden kunne tenke seg.
Jeg startet med å se på planløsning, antall soverom, bad, spiseplasser og himmelretning. Plutselig gikk det opp for meg at kundens ønsker lett kunne hentes ut fra Midgards romløsninger, men takverk og vinduer måtte endres helt. Først sendte jeg ut en enkel skisse og planløsning for å formidle til kunden hva jeg så for meg. I dialog med kunden endret vi takverk slik at hytta får en overbygd terrasse, samt noen små justeringer på romstørrelser og vinduer. Til slutt ble resultatet veldig bra. Det var dette som ga meg ideen om hvordan vi kunne omarbeide vår gamle traver 2-67 (Midgard) til en ny modell.

Midgard er en av Ranahyttas mest solgte hyttemodeller.
Slik fikk Ranahytta laget hyttemodellen Nordkapp, hvor vi kombinerer de beste planløsningene vi har med en ny og moderne innpakning.
Børgefjell – en større Brage
En annen ny modell – Børgefjell – ble også designet på bakgrunn av samme type utfordring. Her gjaldt det å få bedre kapasitet på en av de små hyttene.
Jeg startet med Brage, som var ca 44m2. Her benyttet jeg meg av den forhøyede veggen, og tegnet inn et lite utbygg på langsiden som ble soverom med egen hems. Jeg fikk også inn en god bod i hytta. 40 cm høyere hems, som gjør at hytta ble 63m2. Vi har også lagt til store glassflater som gir hytta et moderne utseende.
Robin har vært en del av Ranahytta i over 20 år, og gjennom tidene sett hva som har endret seg – og ikke endret seg – når det gjelder kunders ønsker og behov.

Den første hytta i den første katalogen fra Ranahytta var ei tømmerkoie på 6m2.
Basisbehov har alltid vært gjeldende. Men tider med lav rente og god økonomi har gjort at kunder ofte ønsker og tillater seg både større og flere rom, større hytter som rommer storfamilien samt flere bad. Hytter over 70m2 har i økende grad blitt som boliger i standard uten at det nødvendigvis har med kundenes behov og ønsker å gjøre. Her spiller statens krav og energihensyn en rolle.
Slår et (hammer)slag for selvbyggeren
I takt med en utvikling mot sterkere økonomi og strammere tidsklemme de siste ti år har selvbyggeren nesten blitt borte. Mange ønsker at hytta skal settes opp fort ved hjelp av proffe håndverkere. Nå som renta stiger og miljøhensynet har økende fokus hos kunder, kan det se ut som om folk går mer tilbake til basis.
Hyttene fra Ranahytta er i utgangspunktet laget som byggesett for selvbyggere. Har man lyst til å gjøre jobben, skal man kunne gjøre det. Ideen bak det å bygge med små elementer var nettopp det å gi selvbyggeren et produkt som enkelt kunne settes opp. Her kan man planlegge dugnad med storfamilien og sette i gang.
Vi har helt siden oppstart hatt support for alle som monterer våre hytter. Om det er innleid snekker, dugnadsgjeng eller svigerforeldre som har spørsmål er det bare å komme med dem. Vi har et brennende ønske om at vårt produkt skal skape glede – også under montasje.
Jeg vet selvbyggere har en større grad av eierskap til hytta si enn de som får den ferdig montert. Det skyldes at de kjenner til alle små detaljer og løsninger som benyttes. De vet hvilke justeringer som må til for å få en god hytte. De har lagt ned arbeid for å få et godt resultat, og de har kanskje fått en og annen blå negl i prosessen. Og når alt er på plass – ikke så rent lite stolthet.