Både planla og bygde hytta selv

På Skarsøya på Aure har Anders og Vera Mellingen bygd hyttemodellen Panorana 16 fra Ranahytta. Familien valgte å bygge hytta selv. Det tar litt mer tid, men beskrives som spennende, morsomt, lærerikt, og ikke minst – masse penger spart!

VALG AV TOMT OG HYTTEMODELL

Anders liker å undersøke ting nøye, og det var i Ranahyttas katalog han oppdaget Panorana 16.

“Jeg er vant til å kalkulere, og med Panorana 16 fikk jeg desidert mest for pengene mine! Hyttemodellen var heller ikke noe dårligere enn konkurrentenes, selv om den var billigere.”

Så kontaktet de Ranahyttas selger i Trondheim, Tommy Andrè Ulriksen. Her fikk de presentert en løsning som passet deres behov – både praktisk og økonomisk.

“Det er en fantastisk hytte til den prisen.”

Se priser på ulike hyttemodeller

Se priser på ulike hyttemodeller

NØYE PLANLEGGING AV HYTTA

De gjorde mange endringer på standardmodellen til Panorana 16. De økte blant annet størrelsen på badet, byttet ut trappa og hevet taket på hemsen med 40 cm. De bestilte også hele hytta speilvendt.

“To rom i hyttas midtparti var egentlig tiltenkt badstue og bod. Vi har gjort om slik at vi fikk plass til vaskerom, et ekstra toalett og utstyret til fjernstyringen av hytta.»

BYGGEPROSESSEN

“Alle har jo hatt en drøm om hytte ved sjøen. Plutselig sitter du der og skjønner: dette kan det bli noe av nå», mimrer Vera.

Inngangspartiet ved stua. Panelet er børstet og farget «Sætergrå» med transparent beis.

“Men altså, jeg er ikke snekker i det hele tatt jeg.”

Selv om de ikke har særlig mye snekkererfaring, har de bygd nesten hele hytta selv. Det er kun leid inn fagpersonell til muring, deler av taket utvendig, vann og elektrisitet som krever faglig utførelse. 

“Ranahytta bruker norske leverandører, for eksempel på vinduene, så jeg kunne kontakte leverandøren av produktet direkte og motta kjempegod service der også”, forklarer Anders.

“Vi støpte pilarer og lagde bjelkelag. Byggesettet ble levert med trailer, og med hjelp av gode kompiser ble veggmodulene montert og råbygget gjort tett i løpet av sommeren. Alt stemte, og i byggepermen var det gode beskrivelser. Det som var ekstra bra: Det var hjelpen fra Rudi, Robin og Remy som sitter oppi Ranahytta. De var jækla gode. […] når jeg satt fast på en tricky detalj, som overføring mellom tak og vegg eller et tricky hjørne … så hadde de *pang* direkte svar på hvordan man løste det der best. Det var jo gull verd!”

Å kunne kjøre til hytta var nyttig i byggeperioden. Med en campingvogn tilgjengelig og oppsett av utetoalett ble alt mye enklere. Inne la vi sponplater på gulvbjelkene og fokuserte på eget soverom tidlig, slik at byggeperioden ble mer komfortabel. 

Les mer om hyttemontering

Les mer om hyttemontering

Panelet bak senga har glitter i den mørke fargen. Bestilt fra Bergene Holm.

Koselig soveplass på hemsen.

INNVENDIG

“Det har ikke vært noe stress, nei. Vi blir ferdig når vi blir ferdig”, sier Vera

Med tett og isolert hytte begynte det innvendige arbeidet. Vera og Anders har tatt ett rom om gangen og trivdes med å være selvbyggere. Vera og Anders er ikke alltid enige om stilvalg, men de respektere hverandres spesielle ønsker. For eksempel synes Anders avtrekksviften fra Røroshetta er utrolig stilig og en “må ha”, mens Vera hadde ønsker i forhold til belysning. Men når det gjelder den siste “finishen”, har Anders lært å respektere Veras spisse blikk og sans for kvalitet.

“Jeg ser jo etterpå, at det er nøyaktigheten som gjør finishen på hele prosjektet bra”, forklarer han.

Vera innrømmer at hun er nøye. Hun bestilte mange vareprøver og testet mye for å oppnå gode resultater. Panelet ble bestilt ferdigbehandlet, transparent, børstet og beiset. Noen farger var vanskelige å velge, så Vera kontaktet blant annet Jotuns inspirasjonsblogg for råd angående miksing av gråfarger.

Følg oss på Instagram for inspirasjon!

Følg oss på Instagram for inspirasjon!

ET MODERNE VALG

“Vi har hatt fokus på praktiske løsninger, fordi dette er en hytte som skal brukes”, forklarer Vera.

Familien merker at skuldrene senker seg når de kommer på hytta, og knytter dette mye til komforten og at de kan styre hytta med telefonen. Hytta er i drift hele året, og er alltid god og varm når de ankommer.

“Det er heltredører i hele hytta,og når vi lukker dørene til sovedelen, kan andre sitte i stua og prate og vi hører ingenting. Sovedelen er i motsatt ende av kjøkkenet og stua, sånn at de kan prate tidlig på morgenen uten å være redd for å vekke guttene eller andre besøkende.»

Midtpartiet, som skiller oppholdsrom fra soveområdet. “Sambatrappa” gjør det tryggere å gå, selv om det er bratt. Trappa ble bestilt etter mål og var lett å montere. Døren oppe er spesialtilpasset for å passe under taket.

TIPS OG LÆRDOM

Til andre selvbyggere har Anders og Vera noen tips.

“Planlegg godt. Bruk tid på å finne ut hvordan man vil ha det. Man vet at man kan bli lei etter hvert, og tenker sånn: “Nei, shit. Nå orker jeg ikke lete mer, så nå tar vi bare den der.”

Anders anbefaler at man lærer av tidligere selvbyggere som har lignende modeller. Snakk med hytteleverandøren din, og velg løsninger som er viktige for deg. For eksempel valgte familien Mellingen å løfte hemsen 40 cm. Det gjorde byggingen litt mer avansert og i ettertid et godt sjakktrekk. Vi kan stå oppreist under bjelkene. Det er en kjempefordel”, sier Anders.

Hyttemodellen Panorana 16 i fargen «Glittertind» passer godt i naturen.

Tenker du på hytte? Kontakt en av våre regionale rådgivere for en uforpliktende prat.

Liker du hyttehistorier og inspirasjon? Meld deg på vårt nyhetsbrev, så går du ikke glipp av noe.