Hytta speiler familiebehovet

Da Lise og Thomas sin familie ble utvidet til fem medlemmer, ble hytteleiligheten de eide for liten. Paret, som bor og jobber i Mo i Rana, begynte å se etter en større hytte. Som rastløse mennesker så de først etter en eksisterende løsning, men da de fikk nyss om ledig tomt i Hemavan i Sverige, ville de planlegge hytta selv.

Tegnet hvordan de ville ha det 

Paret hadde klare ideer om planløsningen i drømmehytta. Først så de gjennom mange hyttekataloger, men fant ingen som var akkurat slik de ønsket. Thomas forteller:

“Ja, vi ønsket jo først å finne en hytteleverandør som kunne levere alt, men så var det ingen som hadde den hytta vi ville ha – så vi tegnet hytta selv. Sånn romløsning vi ville ha. Også tok vi en ny runde og kikket, og da så vi at vi egentlig ikke var så langt unna Sjusjøen-modellen til Ranahytta.”

Omformet Sjusjøen til noe eget

Med utgangspunkt i hyttemodellen Sjusjøen tok Thomas og Lise kontakt med Ranahytta, som gjerne kunne levere til Sverige.

“Vi dro til Ranahytta og spurte om de fikk til å tilpasse våre ønsker og planløsning inn i Sjusjøen. Svaret var veldig positivt – det var “ja” med en gang. Så var vi i gang. Vi kom frem til et resultat i lag.”

Lise forklarer at hytta hovedsakelig ikke er som Sjusjøen innvendig, utenom i stua og der det er høyt under taket.

Sjusjøen har to bad blant annet, mens vi har ett bad og et ekstra soverom.

Det stod mellom Sjusjøen og Panorana, men de falt tidlig for førstnevnte. Spesielt fordi den hadde fjellhytte-preget, og store vindusflater. Paret ønsket å bygge moderne og praktisk, men samtidig bevare en tradisjonsrik følelse i designet.

Den ser annerledes ut i katalogen, for der har den torvtak og sånt. Vi så også på torvtakløsning, helt til siste sekund. Men vi feiget ut! ler Thomas.

Størrelsen var viktig

Når familien vokste til fem medlemmer, ble større hytte nødvendig. Men Sjusjøen var i største laget.

Sjusjøen var alt for stor! Den er 150 kvadrat eller noe, i grunnflata.

Etter planlegging sammen med Ranahytta endte Lise og Thomas opp med 120 kvadratmeter, med romløsninger akkurat slik de hadde sett for seg.

Det ble akkurat slik vi ville ha det.

Familien har ofte gjester på besøk. Med erfaring fra den tidligere hytta ønsket de seg flere soverom og et ekstra bad. Når barn skal boltre seg og flere rom tas i bruk, er det greit med litt større område, forklarer Lise.

Valgte ikke nøkkelferdig

Selv om familien liker effektivitet og raske løsninger, valgte de ikke en nøkkelferdig løsning. Thomas er selv entreprenør og så ikke mørkt på koordineringen av arbeidet.

Vi sydde i hop ei pakke selv. Altså Ranahytta leverte selve hytta, men trengte ikke styre entreprenørene siden det er hva jeg driver på med til daglig.

Skulle Lise ha bygd alene, ville det nok blitt nøkkelferdig. Spesielt fordi byggingen var i Sverige, hvor de bestilte monteringsarbeidet. Rørlegger og elektriker leverte og monterte.

Byggeprosessen

De begynte på sommeren for å få tett bygg til vinteren. Så råbygget. Det gikk jo veldig fort å få opp veggene og sånn. Hver gang vi kom så bare ‘wow, det hadde skjedd veldig mye – Lise

Mens familien dro på ferie i juli 2018 ble hytta reist. Hele prosessen tok 10 måneder, og 1. mars var hytta klar til bruk.

Hytta kan du si, sammen med innredningen, satt vi sammen med Ranahytta først og bestemte. Uten kjøkken og bad og alt sånn – Thomas

De fleste valgene ble tatt når kontrakten ble skrevet. Selve bygget, lister, vegger, foringer og slikt ble planlagt sammen med Ranahytta. Men resten av innkjøp og design på innredningen måtte de finne ut av på egen hånd. Dette var det Lise som styrte.

Viktige beslutninger

Det er utfordrende med beslutningstakingen. Fordi du skal lage ei hytte du vil skal være perfekt. Du er redd for å ta feil valg. Det er veldig, veldig mange beslutninger. Vi ville jo finne løsninger som forhåpentligvis er litt tidløse.

Inspirasjonen ble hentet fra ulike kilder. Lise har lest i interiørblader før, men bruker nå Pinterest for å se på bilder. Det var der hun oppdaget steinvaskene til badet, blant annet.

De svarte kranene var kanskje det vanskeligste å finne. Svart og matt toalett, det var nesten umulig å få tak i. Jeg prøvde i både Sverige og Norge. Til slutt fant jeg et i Norge.

Paret vurderte lenge et badekar framfor badstu. De klarte ikke helt å bestemme seg, men syntes det var leit å la plassen stå tom inntil videre. Løsningen ble at de bestilte badstu, men under gjemmer det seg opplegg til badekar også, om de skulle ombestemme seg.

Mye badstu på sommeren, det blir det jo ikke da. Men på vinteren. Høst og vinter, da blir det.

Følg og del med oss på Facebook og Instagram for mer inspirasjon!

Utfordringer

For Lise og Thomas har det ikke oppstått mye utfordringer underveis. Det har vært små korrigeringer, og de har sørget for at arbeiderne gjorde jobben riktig. Alt har gått fint og etter avtale.

Selv har familien bygd en platting, slik at de kan gå mellom de to ytterdørene og sitte ute. Fremover har de planer om pynte litt. Kanskje med hage og noen fine benker.

Bruken og fordelene med hytta

Thomas og Lise vil ikke klassifisere seg som “turfolk”, men bruker hytta hele året. De liker å stå på ski om vinteren, både på langrenn og i bakken. Thomas jakter og de kan finne på å plukke bær. Det er også et vann rett ved hytta til bading og andre aktiviteter.

Lise vokste opp med fjellhytte mens Thomas ofte besøkte besteforeldrenes eller venners hytter. Han har alltid lengtet etter å ha egen hytte.

Du kommer til en annen plass. Det blir en annen atmosfære. Det blir annerledes, forklarer han. Lise slenger på: Å dra bort fra heimen, det er så godt.

Barna selv liker å være med. Og den egentlige verdien vil de nok oppdage senere i livet, poengterer Thomas. Lise forklarer hva den største fordelen med hytta er:

Når man drar dit er familien i lag. Det er så stor forskjell fra når man er hjemme. Der drar alle til hver sin kant, og man har forskjellige ting man skal gjøre. På hytta gjør vi ting sammen. Det er kanskje det viktigste.

Tips til andre hyttebyggere

Til andre hyttebyggere deler familien gjerne noen erfaringer. På den forrige hytta hadde de liten gang, og det skapte utfordringer for en stor familie.

“Av erfaring fra gamlehytta, så hadde vi en liten gang. Når det er fem stykker som skal inn der med uteklær … Jeg ble jo stressa og lei av det hele tiden. Så rett innenfor har vi nå en ganske stor sånn vaskerom/bod, rett når du kommer inn i gangen. Gangen er ganske romslig, med benker og alt sånn. Så det å ha et rom for både tørkemuligheter og sko og få alt bort. Det er veldig greit å ha. Få ting bort, uten å måtte gå så langt. Greit å ha ei dør å gjemme det bak.” forklarer Lise.

Thomas er også godt fornøyd med en annen løsning de valgte. De søkte om å bygge en halvmeter høyere, så han slapp å stange i bjelkene i andre etasje.

“Jeg er 1.90 høy og går under alle bjelkene. Det var verdt det!”

Han forklarer at en av nabohyttene hadde søkt om dispensasjon på noe lignende tidligere, så derfor slapp han selv å ta kampen. Det kan med andre ord være lurt å se hva naboer allerede har gjort. Kanskje har de banet vei for å få gjennom noe også du ønsker deg.

Følg, spør og del med oss via Instagram og Facebook. Der finner du mer inspirasjon!