Slik sparer du store summer ved kjøp av ny hytte:

Egeninnsats reduserer prisen med flere hundre tusen kroner

Med de rette grepene kan du spare store summer ved kjøp av ny hytte. Egeninnsats kan trekke ned sluttsummen med flere hundre tusen kroner, gir deg mer egenandel og hyggelige dugnader med familie og venner.

Når du kjøper ny hytte fra hytteprodusentene ved Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta kan du velge mellom flere ulike grader av ferdigstillelse. De fleste velger helt nøkkelferdig og innflytningsklar hytte og nøyer seg med malejobben som egeninnsats. Andre kjøper umontert råbygg mens noen velger en løsning et sted i midten.

– De som velger en annen løsning enn helt innflytningsklar hytte har gjerne litt snekkererfaring og er litt «handy». Det er mange som ser på hyttebyggingen som et lærerikt prosjekt hvor man også får hyggelige dugnader med familie og venner. Og det kan være store summer å spare for den som er innstilt på å legge ned en større andel egeninnsats.

Det sier Olaf Olstad, leder ved Norsk Hyttesenter. Norsk Hyttesenter er Nordens største hytteutstilling, med modeller i mange ulike varianter og størrelser:

Her finner du alt fra mikrohytter på hjul til større eksklusive laftehytter. Til sammen 32 fullskala hytter er stilt ut på Hellerudsletta, bare 15 minutter nord for hovedstaden.

  1. oktober er det «selvbyggerdag» på hyttesenteret, med fokus på hvordan de som drømmer om ny hytte kan øke egenandelen med en dose egeninnsats. Helgen etter (27.oktober) er det fokus på gevinsten av å bytte ut eldre dører og vinduer på gamle hytter.

6 tips til selvbyggeren:

  1. Sett deg godt inn i hvilke leveranser hytteprodusenten tilbyr. Les nøye gjennom leveringsbeskrivelsen, slik at du er godt forberedt på arbeidet som venter deg og ikke får noen overraskelser underveis.
  1. Gjør en vurdering av din egen kapasitet og kompetanse. Å gape over for mye kan bli dyrt dersom du ikke lykkes med snekringen og må leie inn eksterne håndverkere. Det er lov å be om hjelp fra familie og venner, og du lærer fort. Og det er mulig å leie inn håndverker dersom man står fast eller trenger bistand, selv om det koster litt ekstra.
  2. Sett opp en tidsplan som viser fremdriften i arbeidet. Da kan du avtale dugnad med venner og familie. Ta høyde for at ting tar litt lengre tid enn du tror, men man får gjort mye på en langhelg.
  1. Invester i verktøy med god kvalitet og hold deg helst til ett merke når det gjelder batteridrevet verktøy. Da har du samme batteri til alt utstyret. Følg med på kampanjer og kjøp gjerne en pakke med det du trenger.
  1. Inviter venner og familie til dugnad. Kos dere med arbeidet og lag god stemning med mat og drikke for de som hjelper deg. Lån deg en campingvogn eller lei en hytte i nærheten. Det gjør alt mye enklere.
  1. Ta den tiden du trenger og ikke stress med å bli ferdig. Hastverk er lastverk! Stopp opp og ta en pause dersom du blir usikker. Spør fagfolk, venner eller søk på nettet dersom du er usikker på noe.

Lavere temperatur i markedet

Etter noen år med «full fyr» i hyttebransjen har temperaturen senket seg betydelig i 2023.

– I forbindelse med pandemi og reduserte utenlandsmuligheter, så vi at etterspørsel på hytter økte betydelig i Norge. Pandemi – kombinert med lav rente og et økt ønske om å legge ferie og fritid til Norge – har gitt noen år med ekstraordinært høyt salg. Ca 2500 solgte hytter er imidlertid betegnet som et normalt år for bransjen. I år er det en ekstraordinær situasjon med stigende rente og tidvis høye strømkostnader. Det har ført til en markant reduksjon i salget av nye hytter, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.

Hytta er miljøvinner

Han mener alle som er opptatt av klima og miljø skal juble for at nordmenn velger miljøvennlig ferie på hytta, fremfor klimafiendtlige flyreiser til utlandet.

– Miljøet vinner på at Kanariøyene blir byttet ut med Hafjell, Hemsedal, Voss eller Oppdal i vinterferien. I et globalt perspektiv er hytta derfor miljøvinneren og det er positivt at flyreiser til utlandet byttes ut med elbil til hytta.

– Inntrykket i vår bransje er at stadig flere familier velger bort utlandet til fordel for aktiv ferie hjemme på fjellet. Det stemmer også med undersøkelser utført av blant andre NHO Reiseliv. Andel som kun ville ha Norgesferie i sommer økte fra 37 til 40 prosent og en betydelig del av disse dra til hytta, påpeker Olstad.

– Nordmenn trives på hytte. Den er en del av vår identitet, legger han til.

Mange bærer på hyttedrømmen

Undersøkelser viser også at mange tusen nordmenn bærer på en hyttedrøm. Og drømmen kan være nærmere enn mange tror. Med noen smarte grep er det mulig å spare flere hundre tusen kroner ved bygging av ny hytte.

– De som har kapasitet til å gjøre en egeninnsats sparer mye penger. Innvendig arbeid, som legging av gulv, snekring av panel på tak og vegger, maling og listing er noen av oppgavene mange velger å ta selv. Hytteprodusentene tilbyr komplette byggesett, og du kan gjøre alt eller deler av arbeidet selv. Eller du kan naturligvis bruke produsentenes egne håndverkere, sier Olstad.

De ulike alternativene

Som hyttebygger finner du et bredt utvalg hytter i ulike størrelser og prisklasser. Og du tilbys ulike leveringsgrader for din hytte, fra umontert råbygg til helt nøkkelferdig og innflytningsklar hytte.

– De aller flest av våre medlemmer tilbyr flere leveringsalternativer. Å bygge hele hytta er forbeholdt de færreste – da skal du ha god tid og den rette kompetansen. Men det finnes smarte kompromisser som gjør at du kan spare mange hundre tusen kroner, sier han.

Elektroklar hytte

– Jeg vil anbefale kundene som ønsker å gjøre en større egeninnsats å vurdere såkalt «elektroklar» hytte. Denne løsningen fungerer for de som har kapasitet og ønsker å spare mye penger. En elektroklar hytte leveres ferdig oppsatt utvendig og er dermed tett og klar for å møte vinteren. Det betyr at du kan gå i gang med det innvendige arbeidet uten å være bekymret for den utvendige delen. Men husk å beise treverket før vinteren!

– Innvendig er hytten isolert i yttervegger og reisverket til skilleveggene er satt opp. Hytta er med andre ord klar for elektriker, rørlegger og deretter for videre innvendige snekkerarbeider, sier han.

Mange bruker campingvogn

– Med det riktige verktøyet blir jobben en lek. Mange synes jobben er både lærerikt og gøy, spesielt da man kun arbeider innendørs og ikke påvirkes nevneverdig av vær og vind. Å arbeide med en hytte som allerede er ferdig utvendig er ikke stress – da tar du den tiden du trenger. Noen tar i bruk campingvogn til overnatting under byggingen. Da har du kort vei til arbeidsplassen og kan jobbe lange dager. Leie av nærliggende hytte er også et alternativ, tipser Olstad.

Verktøy

Han mener det ikke er den store investeringen i verktøy og utstyr som skal til for å gjøre det innvendige arbeidet.

– Det er gøy å arbeide med skikkelig verktøy! Bruk penger på god kvalitet – det lønner seg i lengden. Da har du verktøy til andre prosjekter senere, eller du kan enkelt selge det når du er ferdig med arbeidet. Utgiften på verktøy er uansett bare en brøkdel av det du sparer på egeninnsatsen, sier han.

Du trenger en god kapp- og gjerdesag med bord/stativ, kløyvesag og batteridrevet drill. I tillegg trenger du kompressor og spiker/stiftepistol, og du kan kjøpe flere batteridrevne verktøy av samme produsent som drillen, for eksempel multikutter, stikksag og sirkelsag. Da har du det aller meste, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.

Om Norsk Hyttesenter:

  • På Norsk Hyttesenter Hellerudsletta er det i dag utstilt 32 hytter i ulike design og størrelser.
  • Minste hytte er på 18 kvadratmeter og største er på 155 kvadratmeter.
  • Til sammen 23 norske hytteleverandører er representert på utstillingen.
  • Inspirasjonsbygget ligger midt i området og huser 18 aktører med hytterelaterte produkter og tjenester.
  • Er plassert 15 minutter nord for Oslo, like ved E6.
  • Norsk Hyttesenter er bemannet av hytteprodusentenes egne ansatte. Her treffer du hyggelige og kunnskapsrike fagfolk.
  • Fri inngang for alle besøkende.

Åpningstider på selvbyggerdagen 21. oktober:

10:00-16:00

Ordinære åpningstider:

Torsdag: 12:00-20:00

Fredag: 10:00-16:00

Lørdag: 10:00-16:00